Sep09

ClosEUp u Krapini!

"ClosEUp"

No file selected.

Ove subote je održan četvrti filmski festival kreativnog dokumentarnog filma ClosEUp / Europa izbliza i to u Krapini čime se najavio završetak filmskih ciklusa koji će se 13. rujna održati u Zagrebu.

U Krapini je u subotu 6. rujna održan Filmski festival kreativnog dokumentarnog filma ClosEUp / Europa izbliza. Tim povodom publici su se obratili ravnateljica muzeja Muzeja krapinskih neandertalaca, Vlasta Krklec, koja je izrazila zadovoljstvo time što je Muzej ugostio ClosEUp festival i što jedan od kratkih filmova prenosi priču i muzeja Hrvatskog zagorja te gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, a Festival je otvorio župan Željko Kolar, istaknuvši pritom važnost EU fondova i čestitavši ClosEUp projektu uz želju da takvih projekata bude i više. Publika filmskog festivala «ClosEUp / Europa izbliza» imala je priliku vidjeti 20 kratkih filmova o uspješnim projektima koji su financirani iz fondova EU.

«Cilj festivala je primjerima uspješnih projekata olakšati razumijevanje programa i fondova EU te zainteresirati gledatelje za prijavljivanje i provedbu vlastitih projekata.», istaknula je Karolina Horvatinčić ispred Instituta za razvoj i međunarodne odnose IRMO koji je nositelj projekta ClosEUp.

Prikazani filmovi publici su približili 20 uspješnih projekata iz raznih područja: pustolovnog turizma, tradicionalnog maslinarstva, kamenoklesarstva, dubrovačkog nakita, zapošljavanja i brige o starijima. Također, prikazana su i četiri filma o projektima iz Krapinsko-zagorske županije:

• «CRAFTATTRACT: Tradicijski obrti – nove atrakcije za kulturni turizam», Muzeji Hrvatskog zagorja i ZRS Bistra Ptuj

• «Klikni i uči», Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

• «REMEDISANUS - Poboljšanje kvalitete života stanovnika i očuvanje bioraznolikosti kroz sanaciju i remedijaciju onečišćenih lokaliteta», Krapinsko-zagorska županija

• «Kurikulum za pedologiju», Srednja škola Bedekovčina Posebne gošće festivala bile su Božica Šarić, ravnateljica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok i voditeljica projekta «Klikni i uči» te Goranka Horjan, voditeljica projekta «CRAFTATTRACT: Tradicijski obrti – nove atrakcije za kulturni turizam».

Miljenik publike je film Tehnologija za poduzetništvo koji govori o projektu "Promicanje razvoja poduzetništva zasnovanog na inovacijama, znanju i novim tehnologijama u Brodsko-posavskoj županiji TEHNOPARK Nova Gradiška" koji je uspješno proveo grad Nova gradiška s partnerima.

Ciklus filmskih festivala «ClosEUp / Europa izbliza» nastavlja se iduću subotu u Zagrebu, 13. rujna na Trgu Europe u Cesarčevoj ulici. Prije prikazivanja filmova će se, kao i u svakom gradu prije prikazivanja filmova, održati besplatna dvosatna radionica „Kako razraditi projektnu ideju?» s početkom u 17 sati.

Projekt «ClosEUp / Europa izbliza» se realizira se uz potporu Europske unije u programu IPA INFO 2012. i traje 18 mjeseci, a njegova vrijednost je 99.858,53 EUR, odnosno 744.345,48 kn. Provodi ga Institut za razvoj i međunarodne odnose IRMO u partnerstvu s udrugom Medijska tvornica.